"H Ε.Ε.Δ.

έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι' αυτό στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες."

Προφίλ του AEJ

Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων 

Ποιο το Έργο και ο Ρόλος της


Με έτος ιδρύσεώς της το 1962, στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας, από έξη κορυφαίους Ευρωπαίους δημοσιογράφους, η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.), συνέβαλε αποφασιστικά στην ευρύτερη, βαθύτερη και πιο δημοκρατική πληροφόρηση των πολιτών για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Παράλληλα, η Ένωση έπαιξε και παίζει ζωτικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό του Τύπου και στην εμβάθυνση της ελευθερίας του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για αυτό η Ε.Ε.Δ. στέκεται πάντοτε ανεξάρτητη απέναντι στις διάφορες εξουσίες.  


Με βάση το καταστατικό της, η Ένωση προωθεί τη γνώση των πολιτών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πιστεύει σ’ αυτήν. Έτσι, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας πορείας της, κάθε φορά που χρειάστηκε, υπήρξε σημαντικός σύμβουλος τόσο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με το τελευταίο εξάλλου, συνεργάστηκε σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και στην αποτύπωση των δομών που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

 

Από το 1989 και μετά, η Ε.Ε.Δ., προηγήθηκε των γεγονότων και υπήρξε η πρώτη δημοσιογραφική ευρωπαϊκή οργάνωση που επεκτάθηκε προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προαναγγέλλοντας έτσι τη σημερινή διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1990 ιδρύθηκε το πρώτο της τμήμα στην Ουγγαρία και ακολούθησαν τα τμήματα της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας, της Σλοβακίας, της Εσθονίας, και της Λιθουανίας. Σε όλα αυτά τα τμήματα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ε.Ε.Δ. παρείχε υλική και τεχνική υποστήριξη ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε και αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια. Ας σημειωθεί, ότι στις δραστηριότητες αυτές σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ελληνικό τμήμα, με πρωτοβουλίες του οποίου το 1995 ιδρύθηκαν τμήματα της Ε.Ε.Δ. στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το καταστατικό, μέλη της Ένωσης μπορούν να γίνουν, ύστερα από πρόταση των εθνικών τμημάτων, που δίνουν την εγγύησή τους σχετικά με την επαγγελματική ιδιότητά τους, οι δημοσιογράφοι που αποδέχονται τις καταστατικές διατάξεις της Ε.Ε.Δ. ανεξαρτήτως των πολιτικών και θρησκευτικών τους πεποιθήσεων. Υπό αυτή την έννοια δεν μπορούν να εγγραφούν στην Ένωση δημοσιογράφοι οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις καταστατικές της διατάξεις.

Σημαντικές δραστηριότητες

Στη διάρκεια της 57χρονης πορείας του, το διεθνές τμήμα της Ε.Ε.Δ. διοργάνωσε 57 Συνέδρια, 150 Σεμινάρια και 80 Ημερίδες με αντικείμενο, πάντα, σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα. Αμέτρητες είναι επίσης και οι παρεμφερείς δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν από τα διάφορα εθνικά τμήματα.

Από το 1990 και μετά η Ε.Ε.Δ. πραγματοποίησε 20 διεθνείς συναντήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, συνεργάστηκε στενά σε θέματα πολιτισμού με την ΟΥΝΕΣΚΟ και εθνικές πολιτιστικές οργανώσεις στην Ευρώπη και στο Καναδά και διατηρεί καλές σχέσεις με δημοσιογραφικές οργανώσεις των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής.

Προσωπικότητες στην Ε.Ε.Δ.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, στις εκδηλώσεις της Ε.Ε.Δ, έχουν πάρει μέρος κορυφαίες προσωπικότητες όπως:  Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν  Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας,   Ζακ Ντελόρ   Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   Ζακ Σαντέρ Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,   Έγκον Κλέπς, Μπαρόν Κρέσπο, Σιμόν Βέιλ   Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,   Φρανσουά Μιττεράν  Πρόεδρος της Γαλλίας,   Μάργκαρετ Θάτσερ   και   Τζων Μαίητζορ   Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου,   Φελίππε Γκονζάλες   Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μάσσιμο ντ’ Αλέμα   Π ρωθυπουργός της Ιταλίας,   Ζαν-Λικ Ντεάν   Πρωθυπουργός του Βελγίου,   Καβάκο Σίλβα  Πρωθυπουργός Πορτογαλίας,   Κώστας Σημίτης   Πρωθυπουργός Ελλάδας,   Γλαύκος Κληρίδης   Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας,   Μάριο Σοάρες  Πρόεδρος της Πορτογαλίας,   Χέλμουτ Κολ   Καγκελάριος της Γερμανίας,   Π. Λίποννεν   Πρωθυπουργός της Φινλανδίας,   Τ. Μαζοβένκι   πρωθυπουργός της Πολωνίας,   Λεχ Βαλέσα  Π ρόεδρος της Πολωνικής Δημοκρατίας,   Βακλαβ Χάβελ  Πρόεδρος της Τσεχίας,   Σ. Χορν   Πρόεδρος της Ουγγαρίας κ.α.

Στις εκδηλώσεις της Ε.Ε.Δ. έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 160 υπουργοί, επίτροποι, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κορυφαίοι διανοούμενοι όπως οι   Ουμπέρτο Έκο, Ζαν Φρανσουά Ρεβέλ, Βάργκας  Γιόσα   κ.α.

International Board

At the 2016 AEJ General Assembly in Ireland, the following officers were elected for a 2 years term:

  • President:  Otmar Lahodynsky, Austria
  • Secretary-General:  Tibor Macak, Slovakia 
  • Vice-President : Saia Tsaousidou, Greece
  • Vice-President:  Javier F. Arribas, Spain 
  • Vice-President, Representative for Media Freedom:  William Horsley, UK 
  • Treasurer:  Luigi Cobisi, Italy 
  • AEJ Representaive for Brussels:  Lieven Taillie, Belgium

Honorary Presidents of the AEJ 


Athanase Papandropoulos (Greece) 
Diego Carcedo (Spain) 
Eileen Dunne (Ireland) 

 

Honorary Vice - Presidents 


Carmelo Occhino (Italy)  
Dogan Tilic (Turkey)

 

Honorary Secretary Generals  


Miguel Angel Aguilar (Spain)
Juraj Alner (Slovakia) 
Peter Kramer (Belgium)

 

AFTER MODIFIED STATUTES  (decision of AEJ Int. General Assembly of 23 November 2013, in Brussels)  CAME IN FORCE ON 12 DECEMBER 2013, ABOVE MENTIONED ELECTED OFFICERS AND SPECIAL REPRESENTATIVES MAKE UP  AEJ INT. BOARD.